Våldtäktsdom mot bröder upp i hovrätten

Två bröder dömdes i november för sammanlagt över 1 000 fall av grov våldtäkt mot barn. Offren var barn i skolåldern som tytt sig till bröderna, ofta efter svårigheter hemma eller mobbning i skolan. Männen nekar delvis till brott, och nu ska fallet prövas på nytt.(TT)
Publicerad 5 februari 2018

Enligt domen från Ångermanlands tingsrätt pågick övergreppen mellan 2001 och 2009 på orter i södra Sverige och Västernorrland. Bröderna, nu 38 och 34 år gamla, dömdes till 14 respektive 12 års fängelse. Det är hårda straff - 14 år är det längsta som kan dömas ut för den här typen av brottslighet.

””

"Aldrig tvingat"

Männen greps i mars förra året, och då hittade polisen sammanlagt mer än 250 timmar film och fler än 5 000 bilder med dokumenterade övergrepp på barn.

Bröderna har överklagat domen, och nu inleds förhandlingarna i hovrätten för nedre Norrland. 34-åringen har erkänt barnpornografibrott och ett tillfälle av våldtäkt men nekar i övrigt, enligt hans advokat Magnus Näsholm.

””

Den äldre brodern nekar till anklagelserna om grovt sexuellt utnyttjande av underårig, liksom till samtliga våldtäkter förutom vid ett tillfälle. Han har aldrig tvingat, försökt manipulera eller muta någon till sex, enligt överklagan.

"Kände sig taskig"

I tingsrättens dom framgår att de utsatta barnen känt förtroende för bröderna och tillbringat mycket tid hemma hos dem. Man spelade tv-spel och rollspel tillsammans, och varvade detta med olika sexuella handlingar. Övergreppen pågick under lång tid och blev på så sätt "normaliserade".

Ett av offren säger i förhör att han såg den äldre brodern som en förebild och "en hjälte". Han ville inte förlora den vuxne mannen som vän, och "kände sig taskig" genom att neka till sex.

TT