Annons

Utpekad ordförande ska lösa kris i SSU

SSU i Skåne säger sig vilja gå till botten med uppgifterna om problematiskt agerande bland medlemmar. Nu kommer uppgifter om att en av de utpekade är den lokala ordföranden - och han ska vara med och lösa krisen.(TT)
Publicerad 1 november 2018

Enligt Dagens Nyheter och Kvällsposten pekas ordföranden Mansour Ahmed ut i en intern rapport som en av flera som betedde sig hotfullt under SSU Skånes distriktsårskonferens förra året.

Och Kristin Linderoth, tidigare ordförande i SSU Skåne, uppger för Sydsvenskan att hon tidigt larmade om hur "ett aggressivt gäng SSU:are från Malmö och Helsingborg hotade presidiet" vid distriktets årskonferens 2015.

””
Annons

Skadat förtroende

En av personerna som Linderoth syftar på är Mansour Ahmed.

””

Under veckan har det också rapporterats om homofoba och antisemitiska uttalanden från andra SSU-företrädare i Skåne. Enligt medier har en falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi, antisemitism och kvinnoförtryck tagit över lokala förbund i SSU Skåne.

Medlemmar vittnar om antidemokratiska metoder och åsikter och en utbredd rädsla inom förbundet. SSU medger att man har känt till att Skåneförbundet dragits med konflikter där även ordföranden varit inblandad - något man arbetat med, enligt Andrea Törnestam.

””
””

Ta fram handlingsplan

Från centralt hålls krävs nu att SSU Skåne återkommer med en handlingsplan.

””

Den utpekade ordföranden ska ingå i det arbetet.

””

SSU inför från centralt håll nu en kandidatförsäkran, där varje förtroendevald medlem får skriva under ett dokument där det framgår vad som förväntas av dem. Dessutom införs en granskningsfunktion - en grupp som tar emot och följer upp tips om eventuella brott mot förbundets principer, för att i ett tidigt skede upptäcka om någon förtroendevald bryter mot SSU:s principer.

TT har sökt Mansour Ahmed för en kommentar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons