Unga överger hembygden i Västerbotten

Ungdomar i Västerbotten flyttar ifrån sina hemkommuner. Bland länets 15 kommuner är det bara i Umeå som andelen unga har ökat de senaste fem åren. Det visar siffror som Västerbottens-Kuriren har tagit fram via SCB. På andra håll i länet kan ett stort ungdomstapp noteras.(TT)
Publicerad 3 februari 2018

Ungdomar i Västerbotten flyttar ifrån sina hemkommuner. Bland länets 15 kommuner är det bara i Umeå som andelen unga har ökat de senaste fem åren. Det visar siffror som Västerbottens-Kuriren har tagit fram via SCB.

På andra håll i länet kan ett stort ungdomstapp noteras. VK har jämfört hur gruppen unga som är födda mellan 1993 och 1997 har förändrats i storlek i respektive kommun mellan 2012 och 2017.

I Sorsele kommun, visar SCB:s statistik, har andelen minskat med 39 procent. I Robertsfors ligger samma minskning på 30 procent. Dorotea följer samma mönster med minus 26 procent.

Företrädare från kommunerna pekar delvis på olika skäl till utflyttningen. I Robertsfors är arbetsmarknaden för liten, enligt kommunalrådet Patrick Nilsson (S). I Sorsele flyttar många när det är dags att börja gymnasiet, menar kommunalrådet Kjell Öjeryd (V). Personer som enligt honom sedan inte återvänder.

””

TT