Körde flyktingar över bron - döms till böter

En av de två män som skjutsade två flyktingar över Öresundsbron får sitt straff sänkt. Mannen dömdes till fängelse av hovrätten men överklagade till Högsta domstolen, som sänker straffet till dagsböter.(TT)
Publicerad 8 november 2017
””

När de två männen blev stoppade vid Öresundsbron hade de med sig två flyktingar i bilen. De åtalades och dömdes till tre månaders fängelse för människosmuggling av normalgraden i hovrätten.

Två fall tidigare

En av männen valde att överklaga till Högsta domstolen som ändrar domen till ringa människosmuggling och därmed sänker straffet till dagsböter.

””

Två fall av människosmuggling har prövats av Högsta domstolen. I det ena var två män från Göteborg åtalade för att ha smugglat in två flyktingar i sin bil.

God vilja

Enligt tingsrättens dom ska de två männen ha sett flyktingarna, som var i dåligt skick, vid en vägkant i Danmark. De ska ha bjudit flyktingarna på mat och skjutsat dem till Sverige. Vid betalstationen på Lernacken blev de stoppade och berättade då att de "kört över männen av god vilja".

””

I det andra fallet åtalades två män från Tyskland för att ha kört en flykting från Danmark till Sverige. De dömdes till böter i tingsrätten, men straffet skärptes även där till tre månaders fängelse i hovrätten.

Även i det fallet valde en av männen att överklaga till Högsta domstolen, som ändrar straffet till dagsböter för ringa människosmuggling.

TT