Tidigare åtalad misstänkt för terroristbrott

Den 30-årige mannen åtalades misstänkt för att ha anlagt en brand i en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö. Han friades i våras, men är nu misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Mannens advokat Lars Edman bekräftar att det rör sig om samme man.(TT)
Publicerad 9 november 2017

Mannens advokat Lars Edman bekräftar att det rör sig om samme man. Han är inte frihetsberövad, vilket advokaten tolkar som att misstankegraden mot 30-åringen inte når upp till de nivåer som krävs för anhållning och häktning.

””

"Anmäla sig varje dag"

Vad mannen anklagas för vet Edman inte eftersom något förhör ännu inte hållits med 30-åringen. Mannen har tidigare hållits i förvar i väntan på utvisning, men en utvisning till Syrien eller Saudiarabien har inte gått att verkställa. Sedan han släpptes från förvaret i somras är han belagd med anmälningsplikt hos polisen.

””

Säkerhetspolisen arbetar med ärendet, men hänvisar till förundersökningssekretess och är därför fåordiga.

””

"Tar avstånd från IS"

Utredningen av det misstänkta brottet leds av riksenheten för säkerhetsmål, den enhet som ansvarar för terrorbrott. I våras friades han av Malmö tingsrätt från anklagelsen om terroristbrott alternativt mordbrand. Det gick inte att knyta 30-åringen till brottsplatsen, men rätten slog fast att mannen sympatiserar med IS.

””

TT