Sverige delat för de tre valvinnarna

Där Miljöpartiet och Feministiskt initiativ gick bra i EU-valet är Sverigedemokraterna oftast små. Och tvärtom, i ett delat Sverige där yttrarna går fram.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2014
Foto: Scanpix

Hur väljarna lägger sina röster i EU-parlamentsvalet går inte riktigt att jämföra med hur de röstar i riksdags- och kommunalval, partitroheten är mycket mindre och väljarna tenderar att ta andra hänsyn än de gängse.

Men i minst ett avseende skönjs ett mönster och det handlar om skillnader i var de tre mest framgångsrika partierna detta EU-val har sitt stöd.

Under valkvällen i SVT talade statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson om en tilltagande polarisering när det gäller stödet för SD kontra MP och FI.

Det syns bland annat i skillnader mellan storstäder/större städer och landsort.

Där Miljöpartiet är som starkast, och går framåt, fick nu också Feministiskt initiativ sitt mesta stöd.

Det är kommuner där väljarna oftast ger Sverigedemokraterna lågt stöd.

SD:s starkaste län är Blekinge, där genomsnittet är 14 procent, med Skåne på 13,6 som tvåa.

Men inom länen, Skåne är ett exempel, kan SD-stödet pendla stort: I akademikertäta Lund får SD 6 procent och MP 22,8 procent.

Sverigedemokraternas starkaste kommun i Skåne är Sjöbo där partiet fick preliminärt 24,1 procent. Där fick MP 10,6.

I tiotalet andra kommuner i Skåne fick SD över 20 procent, i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg i Blekinge 19 procent.

I Stockholms stad fick SD 5,3 procent, i Göteborg 7,8. Mot det stod MP:s och FI:s siffror på nästan 22 procent respektive 10,4 i Stockholm samt 18 respektive 10,4 i Göteborg.

I flera kommuner i Kronobergs län, som i Markaryd, och i Gnosjö i Jönköpings län fick SD runt 18 procents väljarstöd. I Färgelanda i Västra Götaland 20,7 procent och i Ljusnarsberg i Örebro län 19,9 procent.

På de orterna var stödet för MP svagt och för FI ännu vekare.

Umeå är ett annat starkt fäste för MP, 18,5 procent. Där fick FI 9,2 i stöd, medan SD samlade 4,4.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.