Annons

Stureplansmördaren Zethraeus fri om två år

Tommy Zethraeus, som dömdes till livstids fängelse för morden på Stureplan i Stockholm 1994, får sitt livstidsstraff tidsbestämt och kan vara en fri man om två år. Det är andra gången tingsrätten beslutat om att omvandla straffet - förra gången revs domen upp i högre instans.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Året var 1994, en natt i december vid restaurangen Sturecompagniet på Stureplan i Stockholm. Tre män hade tidigare under kvällen nekats inträde på krogen. Nu hade de återvänt och en av dem, Tommy Zethraeus sköt med automatvapen rakt mot folksamlingen utanför restaurangens entré. Fyra människor dödades och tjugo skadades i massakern.

Tommy Zethraeus dömdes året därpå, 1995, till livstids fängelse för mord i fyra fall, försök till mord i fem fall och ett fall av rån. År 2003 dömdes han också för allvarlig brottslighet inne på anstalten.

Annons

Låg risk

Under åren som gått har han flera gånger ansökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbegränsat, och fått nej. Nu meddelar Örebro tingsrätt att den omvandlar livstidsdomen till ett fängelsestraff på 39 år, vilket enligt principen om frigivning efter två tredjedelar av strafftiden innebär att Zethraeus kan släppas fri om cirka två år.

I ett yttrande till tingsrätten skriver Rättsmedicinalverket att den "sammantagna bedömningen att risken för att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag är låg på en tregradig skala".

Fick 36 år

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten att "den sammantagna bedömningen är att det inte längre föreligger någon konkret och beaktansvärd risk för att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag. Detta tillsammans med god skötsamhet och att han medverkat till att främja sin anpassning i samhället i kombination med den långa tid han avtjänat utgör skälen till att tingsrätten beslutat om att omvandla hans straff till fängelse i 39 år".

Även 2016 beslutade Örebro tingsrätt att tidsbegränsa hans straff till 36 år. Men domen överklagades av dåvarande åklagare och Göta hovrätt beslutade att han skulle vara fortsatt dömd till livstids fängelse.

Nuvarande åklagare i målet, Karin Lindell, säger till TT att hon ännu inte läst domen, och vill därför i nuläget inte kommentera den eller en eventuell överklagan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons