Annons

Strömlösa får vänta ytterligare veckor

Tusentals strömlösa i Roslagen får nu vänta ännu längre innan elen kommer tillbaka. På vissa skärgårdsöar kan det dröja ända till den 25 januari. - Det är tur att det inte är några minusgrader, säger 68-årige Hans Danielsson som bor på Edsgarn.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Han är en av tusentals boende på Roslagskusten som saknat ström sedan stormen Alfrida drog fram den 2 januari.

””

Totalt saknade 6 500 hushåll i Roslagen ström på tisdagen. Enligt Vattenfalls första prognos skulle strömmen kunna vara tillbaka den 10 januari. Men det senaste beskedet är att runt 2 500 hushåll kan få vänta till mellan den 18 och 25 januari.

””
Annons

"Jag har värme"

Omkring 25 öar och 1 500 kunder berörs i skärgården.

Hans Danielsson, som bott på Edsgarn sedan 2000, berättar att ön har ett 40-tal fritidsfastigheter och två bofasta, inklusive honom själv. Vedkaminen värmer huset.

””

Han far in till fastlandet med roddbåt för att handla, men på grund av alla nedblåsta träd och rotvältor tar det nu betydligt längre tid.

””

Fortsatta problem

För strömlösa hushåll på fastlandet i Roslagen eller på öar med bro eller färja gäller fortfarande den första prognosen, den 10 januari.

Men hushållen kan få nya problem när nätet närmast kunderna prövas. Av erfarenhet vet man att ungefär 20 procent av kunderna har lågspänningsfel när mellanspänningen är åtgärdad.

””

Svårt laga elnät

Den långa förseningen förklaras med att det är svårt att laga elnät på öar.

””

Eva Vitell säger att företaget även kommer att installera reservelverk.

””
Annons

Boende som TT pratat med på Räknö och Stora Enskär fick på tisdagen tillbaka strömmen. Om strömavbrottet för Hans Danielsson på Edsgarn drar ut på tiden har han en b-plan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons