Annons

Stora prisskillnader på bolån

Prisskillnaderna på bolån är stora. Den dyraste banken tar över 30 procent mer än den billigaste för ett tremånaderslån. Det framgår när alla banker från och med i dag tvingas redovisa sina faktiska snitträntor på bolån(TT)
Publicerad 5 juni 2015

Från och med den 1 juni måste bankerna redovisa vilken ränta bolånekunderna fått i snitt den senaste månaden. När nu alla fått fram sina majsiffror visar det sig att prisskillnaderna var stora. Billigast var SEB med i snitt 1,33 procent i ränta för ett lån med tre månaders bindningstid, det som räknas som rörligt. Hos Ikano bank, som var dyrast, kostade motsvarande lån 1,77 procent.

Jämfört med de så kallade listräntorna, som gällt tidigare, ligger snitträntorna mellan 0,2 och 0,4 procentenheter lägre. Enligt Avanza Banks sparekonom Claes Hemberg har svenskarna i snitt prutat 0,24 procentenheter på sina tremånaderslån.

Annons

Men snitträntorna är inte helt jämförbara. Olika banker har delvis olika lånevillkor, exempelvis hur lång tid en rabatt gäller. Rabatten kan också påverkas av i hur stor utsträckning man flyttar över sina bankaffärer till den nya långivaren, vilket i sin tur kan påverka kostnaderna för exempelvis sparande eller försäkringar. Lägst boränta betyder därför inte alltid totalt sett lägst kostnader.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons