Annons

Smutsiga instrument fördröjer NKS-operationer

Nya Karolinska universitetssjukhuset (NKS) har stora problem med flödet av sterila instrument till operationer. Läkare vittnar om att de ibland får fel instrument, ibland inga alls - ibland blodiga. - Vi tar det här på högsta allvar, säger chefsläkaren Marie Bennermo.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Utrustningsflödet har centraliserats från att tidigare ha legat på flera små enheter i respektive verksamhet till att skötas från en sterilcentral. Operationsmaterial transporteras med robotar till operationssalarna.

Men upplägget har lett till logistiska problem och läkare vittnar om att instrument ibland inte kommit fram alls, ibland är de fel, men värst är att ibland har de varit smutsiga.

Annons

Vill skydda barnen

På Astrid Lindgrens barnsjukhus, som är en del av Nya Karolinska universitetssjukhuset, har operationer på sövda barn fördröjts eller avbrutits eftersom instrument varit smutsiga, skriver Aftonbladet.

””

Den tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell säger till Dagens Nyheter att utformningen av NKS har medfört nya arbetssätt och att sterilcentralen är en av enheterna som inte lyckats ställa om, vilket påverkar produktionen.

””

"Haft några incidenter"

Chefsläkare Marie Bennermo säger till TT att situationen pågått sedan slutet av förra året och att den bottnar i att sjukhuset genomför fler operationer, har en ökad kapacitet och samtidigt dras med en personalbrist.

””

Hur många händelser det rör sig om vill hon inte gå in på mer än att det är en "mindre andel". Bennermo har inte fått några rapporter om att patienter kommit till skada. Däremot bekräftar hon att operationer har fått skjutas upp men att alla sedan har kunnat genomföras.

””

Nu försöker man använda sig av resurser från både Huddinge och Solna samt i nästa vecka öppna en sterilcentral i sjukhusets gamla lokaler, samt vända sig till andra vårdgivare i länet för att se om de kan bidra med kapacitet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons