Stenskvättan har det motigt

Den lilla stenskvättan har det motigt. Dess ungar har blivit magrare och färre överlever till vuxen ålder. Men det är inte de allt tidigare vårarna som ställt till det för den lilla jordbruksfågeln, utan kanske snarare att matskafferiet krympt.(TT)
Publicerad 10 november 2017

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har under 25 år följt stenskvättor som häckar utanför Uppsala. Under dessa år har ungarnas snittvikt minskat med drygt två gram, vilket kan låta lite men är mycket i relation till den ursprungliga snittvikten på 17,5 gram. Dessutom är det färre ungar som lämnar boet och färre som når vuxen ålder.

Under mätåren har våren kommit allt tidigare. Kan det vara så att stenskvättan har svårt att hänga med i klimatförändringen? Fåglarna måste ju pricka in häckningen till den tid när tillgången på mat är som bäst. Men forskarnas studie, publicerad i Ecology and evolution, visar att det inte handlar om dålig vårsynkronisering.

””

Vad som i stället ligger bakom stenskvättans negativa utveckling är inte känt.

””

Trots de oroande tecknen är stenskvättan inte en hotad art. Beståndet har halverats sedan 70-talet, men har legat stabilt de senaste tio åren.

TT