Annons

Statsvetare: Det politiska landskapet stöps om

Centerpartiet och delvis Liberalerna är vinnare, samtidigt ritas den politiska kartan om. Det anser statsvetare efter fredagens överenskommelse mellan S, MP, C och L om hur regeringsfrågan ska lösas.(TT)
Publicerad 12 januari 2019

Uppgörelsen mellan partierna innehåller 73 punkter och bland de tyngsta frågorna märks bland annat en förändrad arbetsrätt, sänkta skatter samt en uppluckrad hyressättning.

””

Att hitta tydliga vinster för Socialdemokraterna i uppgörelsen är svårare, konstaterar Madestam men nämner de extra familjedagarna som en framgång.

Annons

Stöps om

Li Bennich-Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, betonar dock att överenskommelsen bör betraktas utifrån ett större sammanhang.

””
””

Samtidigt innebär överenskommelsen med de borgerliga partierna att Socialdemokraterna tvingas till eftergifter i symboliskt viktiga frågor, något som sannolikt inte uppskattas i alla läger.

””

Större effekter

Även Li Bennich-Björkman ser potentiella problem för Löfven vad gäller stödet för hans val att gå C och L till mötes. Men hon spår trots allt att S-ledaren lär vinna gehör för sin linje i slutänden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons