Statsvetare: Besvärligt för SD

Sverigedemokrater kommer undan med större snedsteg än andra politiker - men de två senaste exemplen sticker ut på ett sätt partiet vill undvika, tror statsvetaren Andreas Johansson Heinö. - De är antisemitiska, säger han.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Järnrörsskandalen, Kent Ekeroths aggressivitet i sociala medier och kopplingar till den främlingsfientliga sajten Avpixlat, återkommande rasistiska utspel av lokalpolitiker runt om i landet, Björn Söders fotografi med en SS-veteran.

Det finns gott om exempel på SD-skandaler som inte skakat partiet eller påverkat dess stöd de senaste åren.

””
””

"Lägre tolerans"

Men såväl den uppmärksammade filmsekvensen med SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt som riksdagsledamotens Anna Hagwalls senaste motion om slopat presstöd innebär en ny form av problem för partiet.

””

Felaktig motion

Anna Hagwall motiverar bland annat sin motion - som innehåller faktafel - med att Bonniers dominans på mediemarknaden måste minska, med att "ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media".

I filmen berättar en skrattande Oscar Sjöstedt om hur två nazister han tidigare arbetade med brukade sparka på fårkroppar som fallit i golvet och kalla dem "judar".

””

TT