Annons

Sömnlöshet var tecken på tidigt klimakterium

Humörsvängningar, sömnlöshet och hjärtklappning? Den så kallade perimenopausen kan komma tidigare än vad många tror - en femtedel drabbas redan i tidiga 40-årsåldern. - Det tog mig flera år innan jag förstod vad jag varit med om, säger Katarina Wilk.(TT)
Publicerad 1 januari 2019

Det var i tidiga 40-årsåldern som Katarina Wilk plötsligt drabbades av svåra sömnproblem. Bristen på sömn påverkade såväl träning som kostintag. Med tiden blev hon kraftigt nedstämd och vände sig till vårdcentralen.

””

Efter några år eskalerade problemen och vid 45 års ålder urartade det med hjärtklappning och panikångestattacker. Läkarna förstod inte vad det hela handlade om. Först när Wilk började efterforska på egen hand förstod hon att det hade med mensen och hormonerna att göra.

””
Annons

Ingen definierad period

Det hon hade varit med om var alltså det första stadiet av klimakteriet, det vill säga perimenopausen som sträcker sig fram till dess att kvinnan får sin sista mens och går in i menopaus.

Många tror att klimakteriet inträffar först något år innan mensen upphör - men i själva börjar det mycket tidigare, säger Mats Hammar, professor i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.

””
””

Genomsnittet för när mensen upphör ligger hos kvinnor i västvärlden vid 51,5 års ålder, men var tjugonde kvinna får sin sista mens innan de fyllt 45 år - och för dessa kan symptomen alltså uppkomma redan i tidiga 40-årsåldern.

Tredjedel rejäla problem

Det första som händer när hormonerna förändras är att mensen börjar bli oregelbunden och sedan kommer värmevallningar. Minst tre fjärdedelar har någon form av symptom på klimakteriet - och var tredje har rejäla sådana.

””

Vissa kan vakna varje timme varje natt på grund av vallningarna, och då är det svårt att klara av de dagliga sysslorna och hålla humöret uppe.

För Wilk blev räddningen då hennes gynekolog till slut föreslog henne att prova östrogen. Då var hon 47 år och hade tampats med problemen i många år.

””

Laddning i ordet

Erfarenheten har utmynnat i en bok. Genom att inte använda ordet klimakteriet är förhoppningen att också nå de yngre kvinnorna.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons