SMHI varnar för stora regnmängder

Det kraftiga regn- och åskovädret som härjade under natten har rört sig vidare över Småland och ligger nu över Vänern och sydligaste Värmland.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2014
Foto: Scanpix

- Det kommer röra sig vidare norrut och drabba Värmland under förmiddagen. Sedan väntas det dra vidare över Norge, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.

Men nya ovädersmoln är på väg. Just nu ligger ett regnområde över havet utanför Öland som inom kort väntas dra in över fastlandet. Under dagen är det framförallt inre Götaland, de västra delarna av Svealand och södra Norrland som kommer få en del regnskurar och kanske åska.

- Lokalt kan det komma väldigt stora regnmängder på kort tid, säger Fougman, och varnar för vattenansamlingar på vägarna och översvämningar i källare.

- Man kan kanske inte göra så mycket för att värja sig, men man kan förbereda sig mentalt.

Under natten rapporterades om mycket kraftigt åskväder över södra Sverige.

- De senaste tio minuterna har jag fått in 150 blixtar. Vi brukar skicka varning om det är mer än 30-40 i ett begränsat område, så det här är flera gånger mer, sade Ibrahim al-Mausawe, meteorolog på SMHI.

I spåren följde ett antal larm om översvämmade källare. I Östraby föll hela 14 millimeter regn på en och en halv timme.

- Det är mycket regn och översvämmade källare. Vi åker runt med ett par styrkor och betar av dem i tur och ordning, säger Rickard Persson, brandmästare på räddningstjänsten i Kristianstad.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.