Smer: Inte fritt fram att experimentera

Det är någonting som är fundamentalt fel med beslutet att inte pröva Paolo Macchiarinis luftstrupsoperationer i domstol. Det anser Statens medicin-etiska råd (Smer).(TT)
Publicerad 2 november 2017

I ett uttalande vill Smer understryka att åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini inte innebär att det nu är fritt fram att experimentera med människor. Att använda dem som försökskaniner, som Göran Hermerén, sakkunnig i Smer och professor i medicinsk etik, uttrycker saken.

””

Något måste ske

Misstankarna mot kirurgen Paolo Macchiarini gällde grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Men när det stod klart att åklagarna lade ner förundersökningen, har många tolkat beslutet som att det nu är "fritt fram för svenska läkare att experimentera med patienter och utsätta dem för risker", för man blir ändå frikänd, skriver Smer i uttalandet. En tolkning som vore "högst olycklig".

Antingen, anser Smer, var det fel av åklagarna att lägga ner förundersökningen och då bör en överprövning ske - eller så var beslutet korrekt, men i så fall bör lagstiftningen om att använda oprövade metoder i vården ses över.

För så här får det inte gå till, enligt Göran Hermerén.

””

"Extremt olyckligt"

TT: Tydligen inte, tyckte åklagaren. För i så fall hade väl åtal väckts, eller?

””

TT: Vilket tror du?

””

Dessutom, säger han, är det viktigt att komma ihåg att Paolo Macchiarini inte blev frikänd, eftersom fallet aldrig prövades i domstol. Rättsläget är därför fortfarande oklart.

TT: Men det är väl så folk uppfattar det?

””

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) skriver, med anledning av uttalandet, i en kommentar till TT:

"Det är verkligen inte fritt fram att experimentera på människor i Sverige. Patienternas integritet och de etiska riktlinjer vi har måste vara högsta prioritet och forskningsfusk måste få tydligare konsekvenser än det får i dag."

TT