Annons

Skolkompisar kan avskräcka vid gymnasieval

Skolkompisarnas planer väger tungt vid valet av gymnasieprogram. Men kompisarna kan också avskräcka, visar en studie. Det är många som vill ge råd inför gymnasievalet: föräldrar, lärare och studie- och yrkesvägledare.(TT)
Publicerad 11 december 2018

Det är många som vill ge råd inför gymnasievalet: föräldrar, lärare och studie- och yrkesvägledare. Men de andra niondeklassarna på skolan påverkar också - direkt eller indirekt.

””

De i mitten följer

Annons

Han har studerat statistik om alla som lämnade grundskolan åren 1998-2010, och såg flera mönster. Ett av dem var att det främst är elever med medelgoda betyg som anpassar sig efter skolkompisarna.

””

Kalla fötter

Kompisarna kan också ha en avkylande effekt - i fall de är ambitiösa och har bra betyg. Framför allt tjejer tenderar att få kalla fötter om de har många kompisar med lika höga eller högre betyg.

””

I många fall går det bra att följa med strömmen. Men det kan också sluta med att eleven hoppar av en bit in i programmet. Erik Rosenqvist tycker att hans studie pekar på hur viktig studie- och yrkesvägledningen är.

””

Erik Rosenqvists studie ingår i hans avhandling Social Influence and Educational Decisions.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons