Sjukhus missade att nyfödd riskerade svälta

Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg lex Maria-anmäls efter att en förlossningsavdelning inte tagit en nybliven mammas oro på allvar, skriver Göteborgs-Posten. Den nyförlösta mamman ska flera gånger ha påtalat för personalen att bebisen inte fick i sig tillräckligt med bröstmjölk.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Den nyförlösta mamman ska flera gånger ha påtalat för personalen att bebisen inte fick i sig tillräckligt med bröstmjölk. Hennes oro dokumenterades inte i någon journal och familjen skrevs ut från sjukhuset. Bebisen undersöktes före utskrivning av en ensam läkare under utbildning som visserligen hade noterat viss skakighet men bedömde att barnet var "utan anmärkning".

Efter sex timmar hemma uppfattade familjen att bebisen, som fortfarande inte fick i sig ordentligt med näring, höll på att kollapsa och ambulans tillkallades. Blodprov visade då att blodsockervärdet var så lågt att det inte gick att mäta.

Efter att ha fått sockerlösning piggnade bebisen till, men fick stanna på sjukhus i fem dagar för vård och utredning. Enligt Sahlgrenska universitetssjukhuset, som Drottning Silvias barnsjukhus är en del av, berodde bebisens tillstånd på svält och det fanns risk för allvarlig hjärnskada eller död på grund av det låga blodsockret.

””

När barnet undersöktes vid elva månaders ålder verkar det ha utvecklats normalt. Händelsen är även anmäld till Patientnämnden.

TT