Sista chansen till ersättning trots nya fall

För dem som drabbats av narkolepsi som en biverkning av Pandemrix-sprutan 2009 är det i år sista chansen att ansöka om ersättning, trots att patienter fortfarande diagnosticeras, det skriver SR Vetenskapsradion.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

För dem som drabbats av narkolepsi som en biverkning av Pandemrix-sprutan 2009 är det i år sista chansen att ansöka om ersättning, trots att patienter fortfarande diagnosticeras, det skriver SR Vetenskapsradion.

Enligt Ann-Marie Landtblom, professor i neurologi vid Uppsala universitet, beror det på att patienterna inte alltid får rätt diagnos från början.

””

Det kan handla om patienter som fått diagnoserna blodbrist eller utmattningssyndrom eftersom symptomen initialt inte varit så tydliga. Ett annat problem, menar Ann-Marie Landtblom, är att kunskapen kring narkolepsi inte alltid är så stark inom alla delar av vården.

””

Trots att narkolepsi är svårdiagnosticerad och det kan dröja innan man får rätt vård finns inga planer på att förlänga gränsen för att söka ersättning, som för alla läkemedelsskador går vid tio år, säger Anders Hultman, skadechef och vice vd på Läkemedelsförsäkringen till Vetenskapsradion.

TT