Se upp i backen vid blåst och minus

När snön klär allt fler delar av landet i vitt passar många på att ge sig ut i spåren eller backen. Då gäller det att klä sig rätt - kombinationen sjunkande temperaturer och friska vindar i fjälltrakterna ökar just nu risken för förfrysning.(TT)
Publicerad 5 januari 2016

De senaste dagarna har vintervädret spridit sig till hela Sverige med stora mängder snö och temperaturer långt under nollstrecket på sina håll. I Nikkaluokta utanför Kiruna uppmättes på tisdagen minus 34,8 grader, den hittills lägsta temperaturen för säsongen.

Riktigt så kallt är det inte i fjälltrakterna i Härjedalen och Jämtland, men där ger temperaturer på runt minus 15 och hårda vindar just nu en stark kyleffekt.

Upplevs kallare

Den effektiva, alltså den upplevda, temperaturen kan vara nedåt minus 30, varnar SMHI.

För jullovsfirande skidåkare kan det därför vara klokt att klä sig för kallare väder än vad termometern indikerar.

””

Lager på lager

Kläder i flera lager med bra ventilationsmöjligheter och ett yttre plagg som stänger ute vinden är Magnus Dyborns grundtips. Man bör också se till att hålla fingrar, tår, hals och huvud varma och helst försöka täcka över näsa och öron.

En stickande känsla eller vita fläckar på huden är varningstecken på en begynnande förfrysning.

””

Skidåkning kan vålla särskilda problem för astmatiker då kall och torr luft retar luftrören. Men det kan avhjälpas med en luftvärmeväxlare, en slags liten mask som sätts framför munnen, tipsar Magnus Dyborn.

TT