SD vill införa undantagstillstånd

Sverigedemokraterna vill kunna införa undantagstillstånd och utegångsförbud i utsatta förortsområden. Partiet vill också se en särskild polisstyrka för att "återta kontrollen".(TT)
Publicerad 7 juli 2016

I sitt tal i Almedalen gick Åkesson till hårt angrepp mot de övriga partierna, som "historien ska döma", för att de först nu upptäckt problemen med invandringen.

””

Även Sverigedemokraterna satte fokus på utsatta områden under dagen i Almedalen. Men SD vill se hårdare tag och gå längre än andra partier.

””

Splittrat land

Åkesson pratade om maffiastrukturer och parallella samhällen i de särskilt utsatta områdena.

””

De konkreta förslagen handlar om att inrätta en särskild insatsstyrka inom polisen för de utsatta områdena. Partiet vill också införa en särskild lag om tillfälligt undantagstillstånd och utreda möjligheterna för tillfälliga utegångsförbud nattetid. Det bör också utredas en ökad rätt för enskilda att ingripa mot och gripa personer begår brott i samband med oroligheter. Möjligheten till nödvärn mot kriminella bör utvidgas, enligt SD.

Åkesson hävdar att han blivit kontaktad av många oroliga människor som bor i de utsatta områdena.

Hyllar Brexit

””

Åkesson tog även upp resultatet av folkomröstningen i Storbritannien i sitt tal.

””

Återupprätta trygghet

SD föreslår inte bara åtgärder för att "återupprätta" trygghet, lag och ordning. Partiet vill också stärka det som SD ser som svenskt kulturarv och visa upp det i områdena, och stärka "svenskheten" där. Det kan bland annat handla om folkdans.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) ställer sig frågande till SD:s tuffa förslag om undantagstillstånd och utegångsförbud. Han säger till TT att han inte har hört någon polis som säger att de åtgärder som finns att ta till inte räcker.

””

TT