Annons

Tjeckiens expresident prisas av SD

Sverigedemokraterna ordnar en fest för internationella meningsfränder i Stockholm där ett "frihetspris" ska delas ut till Tjeckiens förre president Václav Klaus. En ren pr-grej, tror statsvetaren Ann-Cathrine Jungar. - Det är för att visa att man ingår i ett europeiskt sammanhang, säger hon.(TT)
Publicerad 3 november 2016

Festligheterna äger rum på Grand Hotel, dit mellan 300 och 400 gäster väntas på fredagskvällen. Bland dem Nigel Farage, nygammal ledare för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip.

””

TT: Varför har ni festen?

””
””
Annons

Betalas med EU-pengar

Evenemanget kallas "European freedom awards", och under kvällen ska ett pris delas ut till någon som gjort mycket för att "minska överstatligheten och federalismen" i EU. Kalaset finansieras delvis av EU-pengar via tankesmedjan IDDE, som är kopplad till den partigrupp som SD tillhör i Europaparlamentet, EFDD.

””
””

Hemlig pristagare

SD ville hålla festen i Blå hallen i Stadshuset men fick nej. På informationsmaterial om "European freedom awards" syns dock en bild på Stadshuset.

””

Sverigedemokraterna höll först pristagaren hemlig, men bekräftar nu för TT att det rör sig om Václav Klaus.

””
””

Tidigare på fredagen kommer representanter för den europeiska partisammanslutningen ADDE att skriva under ett gemensamt dokument om ett "riktigt demokratiskt Europa".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons