Annons

Sällan åtal vid misstänkt polisvåld

Av de omkring 5 000 anmälningar som lämnades in mot polisanställda i fjol ledde bara en bråkdel till åtal. - Svensk internutredningsverksamhet har de senaste 17 åren inte ens uppnått internationell ministandard, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap.(TT)
Publicerad 2 april 2016

I fjol lämnades 5 600 anmälningar in mot anställda inom polisen, andra rättsmyndigheter och riksdagen 2015. Men bara 2,5 procent av dem redovisades för åklagare i form av förundersökningsprotokoll.

Drygt 90 procent av anmälningarna gällde polisanställda.

Annons

Anmäls vid ingripanden

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, ser flera problem med internutredningssystemet i Sverige. Dels strukturella sådana, dels också vad han kallar en tysthetskultur inom polisen. En lösning tror han är att utredningarna blir händelseinriktade, inte brottsinriktade.

””

Enligt den nyligen inrättade Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar beror den stora andelen nedlagda utredningar på att många anmälningar rör ingripanden där polisen har rätt, och ibland skyldighet, att använda våld.

"Trögt system"

Men den beskrivningen är fel enligt Dennis Töllborg. Han pekar i stället på att det finns en stor tröghet i systemet när det gäller att utreda brott som misstänks ha begåtts av polisen.

””

Att så många anmälningar läggs ned skadar inte bara förtroendet för polisen bland dem som utsatts för brott, utan leder även till misstro mot oskyldigt anklagade poliser som inte fått saken prövad i domstol, enligt Töllborg.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons