Så bemöter du den som skadar sig själv
Att möta någon som drabbats av ett självskadebeteende kan vara både svårt och otäckt. En del vårdanställda känner att de saknar rätt kompetens. Föräldrar kan känna både rädsla och stor otillräcklighet - och andra vuxna vet kanske inte alltid heller hur de ska bete sig för att "göra rätt".
Kopplat till känslor
Idén till handboken "Självskadebeteende: Upptäcka, förstå och behandla" föddes i samband med att Jonas Bjärehed och hans medförfattare Johan Bjureberg deltog i ett nationellt projekt som ville sprida kunskap om självskadebeteende inom offentlig verksamhet som vård och elevhälsa.
Frågorna om fenomenet blev många och kom från alla håll - från vård men även idrottsledare och anhöriga. Och det finns en del att tänka på i mötet med en person som har ett självskadebeteende, säger Jonas Bjärehed, psykolog och lektor i psykologi vid Lunds universitet.
””
””
Exakt hur många som lider av självskadebeteende i Sverige i dag är svårt att veta. Enligt Jonas Bjärehed finns det dock flera svenska studier som anger att mellan 20 och 30 procent av ungdomar har erfarenhet av det här.
"Var där som ett stöd"
En del tänker kanske direkt på unga som skär sig, men ett självskadebeteende kan yttra sig på flera sätt, säger Jonas Bjärehed.
””
TT: Varför gör man det?
””
””
Författarnas bästa råd till den som befinner sig i den drabbades omgivning handlar om att skapa förtroende och helt enkelt finnas till som vuxen.
””
TT