Ryskt spaningsflyg i SAS-planets väg

Ett av flygbolaget SAS passagerarplan fick i sista stund ändra kurs för att inte kollidera med ett ryskt signalspaningsplan.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2014
Foto: Scanpix
Foto: Johan Nilsson / TT

De båda flygplanen passerade ändå varandra på bara 90 meters avstånd - mindre än en tredjedel av den gängse minimigränsen på 300 meter. Tillbudet inträffade den 3 mars över internationellt vatten 50 kilometer sydväst om Malmö, rapporterar Sydnytt.

Det ryska militärflygplanet var av typen Iljusjin-20M. Det ska varken ha synts i passagerarplanets eget varningssystem eller hos de skandinaviska flygledarnas, men upptäcktes av en radarstation från vilken SAS-piloterna fick sin information.

Statens haverikommission har gjort en bedömning och kommer inte att utreda händelsen vidare, uppger haveriutredare Jens Olsson för TT.

- Vi har släppt ärendet. Dels inträffade händelsen över internationellt vatten, dessutom var planet danskregistrerat. Det innebär att det ligger utanför vårt ansvarsområde, säger han.

Enligt Olsson kommer inte heller danska haverikommissionen att utreda händelsen.

SAS-planet startade från Köpenhamn och var på väg till Italien. Det var uppe på drygt 7 000 meters höjd och hade fått klartecken att stiga ytterligare när besättningen fick information om oidentifierad trafik i området och instruerades att plana ut. Det ryska planet passerade sedan på 90 meters avstånd, enligt SAS-pilotens egen bedömning.

Olsson bedömer den här typen av händelser som ovanliga. Han vill dock inte spekulera i hur stor risken var för en kollision.

- Men 90 meter är självfallet väldigt nära, och det var säkert en obehaglig upplevelse.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.