Annons

Reser inte till IS - men radikaliserar andra

I dag är det inte några svenskar som reser till IS. Men de radikala miljöerna har inte blivit mindre. Hatet och propagandan fortsätter att spridas. - Jag tror att de snart hittar en ny plats att resa till, säger Bettan Byvald som arbetar med IS-återvändare.(TT)
Publicerad 2 december 2018

Sedan IS självutropade kalifat fallit är det inte längre någon som reser ner för att strida med terrorgruppen. Frågan är vad jihadisterna gör istället.

Hos en del kan det finnas en avsikt att genomföra terrordåd. Säkerhetspolisen bedömer fortfarande att det är störst sannolikhet att även nästa terrorattack i Sverige begås av en ensamagerande våldsbejakande islamist. Men hotet från den islamistiska miljön kan också vara av annan art.

””
Annons

Isolera sig

I den här miljön är IS-återvändarna ofta ett centralt inslag.

””

Inget tyder heller på att den svenska jihadistiska miljön blir mindre. Säpo talar sedan 2017 om ungefär 2 000 våldsbejakande islamister i Sverige.

””

Och tecken finns på att vissa av IS-återvändarna fortsätter att radikalisera andra, enligt experter och personer som står nära miljöerna som TT talat med.

””

I slutna rum

””

Det är dock inget som äger rum öppet, framhåller han.

””

Generellt håller man en lägre profil i dag, säger Fredrik Malm, kommunpolis som jobbar mot radikalisering i Örebro.

””

Svårt dra gräns

Innebörden tycks också delvis ha ändrat karaktär. Budskapen som användes när IS var i styrkeposition i Syrien och Irak är av naturliga skäl inte lika potent längre.

””

Paradoxalt nog kan det vara svårare att övervaka de mest våldsbejakande islamisterna när de inte åker, säger Zan Jankovski.

””
Annons

Det är inte alltid det finns en skarp gräns heller, säger han.

””

Flera av dem TT talar med vittnar om en ökad radikalisering i hårt segregerade bostadsområden, som inte nödvändigtvis är våldsbejakande.

””

Ny plats

I isoleringen och avståndstagandet från det demokratiska samhället kan det också finnas en våldspotential, påpekar Bettan Byvald, socialarbetare i Göteborg som arbetar med IS-återvändare.

””

Även om åsikterna inte är olagliga kan de vara problematiska för samhället i stort, anser Yassin Ekdahl.

””

Bettan Byvald tror att våldsbejakande islamister snart hittar en ny plats att resa till.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons