Reinfeldt kryssade: "Jag säger inte för vem"
- Jag har naturligtvis kryssat, men jag säger inte för vem. Jag tycker att den möjligheten ger en extra dimension, sade Reinfeldt till TT:s reporter.
Han säger att partiet är medvetet om att väljarstödet kan vika i EU-valet.
- Framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna har haft svagare valresultat i den här typen av val. Vi har tagit det som utgångspunkt när vi har planerat den här valrörelsen.
Just Socialdemokraterna gjorde i dag en sista kraftansträngning när partiet med hjälp av ett företag ringde upp 100 000 telefonnummer. Mer än hälften av de som blev uppringda av Socialdemokraterna nappade, skriver expressen.se.
54 000 personer ville vara med på telefonmötet med Stefan Löfven och Marita Ulvskog och fick under en timme ställa 15 frågor om EU och EU-valet.
- Men vi tokringde inte till Östermalm i Stockholm utan till de orter där vi vet att vi har starkt stöd, säger Löfvens pressekreterare Erik Nises.
Folkpartiets partiledare Jan Björklund var tidigt ute och röstade redan vid 10-tiden på Norra Ängby skola i Bromma.
- Det ser ut som att valdeltagandet går upp och det är ju väldigt positivt och jag känner för Folkpartiets del att vi har vind i ryggen, så det känns bra, sade han till TT.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt meddelade ungefär samtidigt via Twitter att han röstat i Umeå.
När TT träffade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson stod vid vallokalen i Aspuddsskolan i Stockholm och delade ut valsedlar. Hon var extra spänd inför kvällens valresultat efter gårdagens Novusmätning som visade på att Miljöpartiet har chans att gå om Moderaterna som andra största parti och dessutom gå från två till tre mandat i EU-parlamentet.
- Det vore en riktig skräll och rolig pinne att ta, sade hon.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson röstade i Kulturhuset i Stockholm. Han är nöjd med sitt partis kampanj.
- Vi har ökat rätt mycket på slutet så det känns bra, säger han.
Flera undersökningar tyder på att valdeltagandet blir rekordhögt. Statsvetaren Jenny Madestam tror att Sverigedemokraternas framfart är en anledning till ökat politiskt intresse.
- Det är ganska polariserat i Europa i dag, och främlingsfientliga partier finns i flera etablerade demokratier som Storbritannien, Holland, Danmark och Sverige. Valet blir en mobilisering från båda sidor, säger hon.
Den mediala uppmärksamheten kan också vara en orsak.
- Man kan knappast ha missat att det är val, eller vad som diskuterats. Det finns fler kanaler i dag för partierna att nå ut.
Det är enorma skillnader i valdeltagande mellan olika områden. EU-valet 2009 toppade Södra Ängby i Stockholm med 78 procent. I andra änden röstade 14,7 procent av röstberättigade i
Lars-Erik Hernvall, valmyndighetens ordförande i Malmö, hoppas ändå på ett högre valdeltagande i Herrgården och hela Rosengård.
- Intresset före valet har nu på slutet varit större på Rosengård än tidigare. Det har till och med dykt upp personer, som inte var röstberättigade, som ville rösta. När de fick reda på att de inte kunde det, men väl i kommunalvalet i september, sade de att "då kommer vi tillbaka", berättar han.
1 202 207 svenskar har förtidsröstat till EU-valet jämfört med 927 300 samma period inför valet 2009.
Valresultatet presenteras klockan 23 i kväll. Redan klockan 21 publicerar dock SVT en vallokalsundersökning i samband med att vallokalerna stänger.
I Sverige hölls det första valet till EU-parlamentet hösten 1995, året då Sverige blev medlem i EU. Då röstade 41,3 procent av de röstberättigade, något som kallades en "demokratisk katastrof".
1999 sjönk valdeltagandet till 38,8 procent. 2004 sjönk det ytterligare, till 37,9 procent. Men 2009 blev det en kraftig ökning till 45,5 procent. I riksdagsvalet 2010 deltog 84 procent av de röstberättigade.