Annons

Regeringen vill att mer vildsvinskött säljs

I fjol sköts fler än 100 000 vildsvin i Sverige. Men vildsvinskött till försäljning? Nej, knappast alls. Det vill regeringen ändra på, vilket gör Svenska Jägareförbundet mer än nöjt. Vildsvinsstammen växer och avskjutningen ökar.(TT)
Publicerad 6 juli 2018

Vildsvinsstammen växer och avskjutningen ökar. Men det mesta av köttet blir kvar hos jägarna - av den enkla anledningen att de inte får sälja direkt till privatpersoner, butiker eller restauranger. Men nu ger regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att föreslå hur man kan förenkla villkoren och få en ökad omsättning.

"Jag vet att det finns exempel på hur man arbetar med det här i andra länder, exempelvis i Tyskland, som är intressant att titta närmare på", säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett pressmeddelande.

Annons

Intyg

Svenska Jägareförbundet, som har drivit frågan länge, välkomnar utredningen och hoppas få se en modell där jägare efter utbildning och certifiering får sälja köttet själva. Tanken är att jägaren ska skicka i väg köttet för trikintest och ha en taggning på det aktuella djuret.

””

Han bedömer att upplägget kan tilltala dem som redan jagar mycket, och har goda förutsättningar att hantera kött. Det ska inte behövas en särskild anläggning för att få förbereda kött för försäljning.

"Fantastiskt gott"

Bo Sköld, som själv jagar vildsvin, hoppas att Livsmedelsverket också kan finna andra upplägg för att öka försäljningen.

””

Nyligen föreslog regeringen också att värmekamera och andra hjälpmedel ska få användas vid jakt av de nattaktiva vildsvinen. Det förslaget är nu ute på remiss.

Livsmedelsverket ska redovisa sina förslag senast den sista november nästa år.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om hur jägare ska hantera vildsvinskött för att för att få sälja köttet själva. Rätt är att jägaren ska skicka i väg kött för trikintest.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons