Regeringen sviker, enligt Alliansen

På Socialdemokraternas dag i Almedalen passar Alliansen som brukligt på att presentera en granskning av regeringens politik. Fyra svek säger man sig ha hittat. Alliansen har tydliga problem med att komma överens i en rad centrala frågor. Men i synen på regeringens duglighet är man överens.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

Alliansen har tydliga problem med att komma överens i en rad centrala frågor. Men i synen på regeringens duglighet är man överens. Enligt partiernas partisekreterare har vi en "historiskt svag regering som blundar för samhällsproblemen".

På en gemensam pressträff redovisade de vad de kallar regeringens fyra svek. Det handlar om att regeringen tappar greppet om offentliga finanser och kostnadsutvecklingen.

Döljer kostnadsutvecklingen

””

Det andra sveket är misslyckandet med jobbmålet. Enligt Riksdagens utredningstjänst måste antalet sysselsatta öka med mellan 300 000 och 400 000 personer jämfört med 2015 för att målet om lägst arbetslöshet i EU 2020 ska nås. I stället kommer arbetslösheten att vända uppåt efter 2017.

Det tredje sveket enligt Alliansen är löftet före valet om vanliga människors ekonomi.

””

S avfärdar

Här pekar Alliansen på att minst 1,3 miljoner svenskar fått höjda inkomstskatter, vilket innebär att en av tre barnmorskor och fyra av tio poliser får mindre kvar i plånboken. Den disponibla inkomsten har sänkts för sex av de tio olika inkomstgrupperna, enligt Alliansen.

Ytterligare ett svek är att villkoren för företagande försämrats. Sjuklönekostnaderna skulle minska, men i stället föreslås nu utökad medfinansiering från företagen. Alliansen pekar även på höjda skatter för företagande och försämrat rot-avdrag.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin ger inte mycket för kritiken.

””

TT