Rapport: Mänskliga rättigheter kan ha kränkts

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini kan tillsammans med Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset ha kränkt patienternas mänskliga rättigheter. Det skriver en isländsk kommission i en rapport, som oberoende utrett Macchiarinis verksamhet, rapporterar Dagens Nyheter.(TT)
Publicerad 6 november 2017

Det skriver en isländsk kommission i en rapport, som oberoende utrett Macchiarinis verksamhet, rapporterar Dagens Nyheter.

Kränkningarna ska ha bestått i att patienterna inte fick kännedom om vilka risker ingreppen var förknippade med. De fick heller inte veta att det saknades beprövad vetenskap och att djurförsök varit misslyckade.

Anledningen till att en extern isländsk utredning bedrivits är att det var på Island som Andemariam Teklesenbet Beyene doktorerade som utbytesstudent. Han blev den första patient som Macchiarini gjorde en konstgjord luftstrupe på. Han dog i januari 2014.

Utredningen rekommenderar även ett isländskt sjukhus, som skickade Andemariam till Karolinska, att ge hans änka ekonomisk ersättning. Det har inte KS och KI velat tala om.

””

TT