Protester mötte riksdagsledamöter

Ledamöterna möttes av protester av Greenpeace och Fältbiologerna med uppmaningen att rösta nej till kärnkraft när de anlände till riksdagen. I dag tas beslutet som upphäver förbudet mot ny kärnkraft. (TT)
Nyheter • Publicerad 17 juni 2010

Ledamöterna möttes av protester och uppmaningen att rösta nej till kärnkraft när de anlände till riksdagen. I dag tas beslutet som upphäver förbudet mot ny kärnkraft.

Greenpeace och Fältbiologerna hade spänt banderoller och satt upp affischer riktade till C-ledamöter som uttalat sig kritiskt mot kärnkraft men som ändå nu tänker rösta ja.

För en vecka sedan avvärjdes det sista hotet i riksdagen mot det historiska beslutet att nya kärnkraftverk får byggas i takt med att gamla verk stängs. Kärnkraftsmotståndaren Sven Bergström (C) hade krävt flera förtydliganden för att godta förslaget. Ett var ett utökat skadeståndsansvar vid en kärnkraftsolycka, som civilutskottet förtydligade häromveckan. Han fick igenom sina krav. Ett förbud mot statsbidrag till nya byggen av kärnkraftverk och ett ökat skadeståndsansvar är enligt Sven Bergström en effektiv broms mot ny kärnkraft. Han kommer därför att rösta ja vid voteringen.

Därmed finns bara två Centerröster emot och det räcker inte för att fälla förslaget.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.