Polisens passupphandling stoppas tillfälligt

Kammarrätten har satt stopp för polisens upphandling av pass i väntan på ett nytt domstolsbeslut, skriver DN. Det innebär att polisen inte får ingå några nya avtal i upphandlingen tills dess att den har behandlats i kammarrätten.(TT)
Publicerad 3 november 2017

Kammarrätten har satt stopp för polisens upphandling av pass i väntan på ett nytt domstolsbeslut, skriver DN. Det innebär att polisen inte får ingå några nya avtal i upphandlingen tills dess att den har behandlats i kammarrätten. Förvaltningsrätten ansåg inte att den uppmärksammade upphandlingen behöver göras om, men beslutet har överklagats.

I samband med upphandlingen av pass till ett värde av 730 miljoner kronor misstänks två poliser för mutbrott. En förundersökning pågår.

Bakgrunden är en granskning av Dagens Nyheter som visar att poliserna under upphandlingens gång har haft nära kontakt med bolaget som vann upphandlingen. I mejl mellan parterna framgår det dessutom att man planerat gemensamma utlandsresor, middagar och att bolaget ska ha bokat hotell och flygbiljetter till poliserna.

Polismyndigheten har efter att det här uppdagats gjort en anmälan om mutbrott och rikspolischefen har beslutat om en tillsyn av polisens inköp.

TT