Polisen kallar in pensionärer

Polisen i Västernorrland tar nu hjälp av pensionärer för att lösa en akut brist på personal. Id-kontroller, terrorhot och en illa genomförd omorganisation är orsaken, enligt Polisförbundet.(TT)
Publicerad 2 januari 2016

Hittills har åtta pensionärer tackat ja till att återvända till sin forna arbetsgivare polisen i Västernorrland, uppger TV 4-nyheterna.

””

På grund av de utökade gränskontrollerna har polisen avsatt resurser från hela landet, framför allt till Skåne. Bland annat har erfarna utredare och IT-experter rest från Stockholm till Malmö för att hjälpa till med att kontrollera id-handlingar.

Inga att anställa

Enligt rikspolischefen kommer det att behövas upp emot 1 000 nya poliser de närmaste åren, men i dagsläget finns inga att anställa.

Polisförbundet menar dock att id-kontrollerna bara är den berömda droppen som fått bägaren att rinna över.

Den främsta orsaken till personalbristen, enligt förbundet, är den omorganisation som sjösattes för ett år sedan och som innebar att landets 21 länspolismyndigheter slogs samman till nio regioner.

"Knäckte polisen"

””
””

Även lärarkåren har tagit hjälp av pensionerade medarbetare som ett sätt att lösa den personalbrist som uppstått i skolorna till följd av flyktingströmmen.

TT