Annons

Oumuamua - farkost från yttre rymden?

Vi kan ha fått besök från yttre rymden. Två forskare från Harvard pekar nämligen ut det mystiska objektet Oumuamua som upptäcktes förra året som en möjlig farkost hitskickad från ett annat solsystem. Upptäckten av det märkliga objektet gjordes med hjälp av ett teleskop på Hawaii förra året.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Upptäckten av det märkliga objektet gjordes med hjälp av ett teleskop på Hawaii förra året. Ett mystiskt avlångt objekt, som uppges vara tio gånger så långt som det är brett, passerade jorden. Men objektet, som döptes till Oumuamua, flög och accelererade på sin resa genom solsystemet på ett sätt som indikerar att det troligtvis inte kommer härifrån. Utan snarare från ett annat solsystem.

Så lyder slutsatsen i en vetenskaplig artikel av två forskare vid Harvard Smithsonian Center for Astrophysics på Harvarduniversitetet i USA, skriver Time.

Annons

"Ett solsegel"

Forskarna utesluter att det rör sig om en vanlig komet eller en asteroid. Det har fått många att höja på ögonbrynen.

Att objektet härrör från ett annat solsystem än vårt är högst troligt, anser Claes Svahn, vice ordförande för Riksorganisationen UFO-Sverige. Men att det skulle röra sig om ett okänt objekt i form av en utomjordisk farkost är inte lika säkert.

””

Enligt Harvardforskarna kan objektet ha drivits av någon slags solenergi under sin färd genom solsystemet.

””
””

"Inte överens"

Vad rör sig det oväntade besöket om då?

Forskarnas rapport ger inget direkt svar på vad Oumuamua faktiskt är. Kanske är det en farkost? En annan civilisations rymdskräp? Eller möjligen något som har skickats hit med avsikt?

"Alternativt, ett mer exotiskt scenario är att Oumuamua skulle kunna vara en fullt fungerande sond som avsiktligen sänts till jorden av en närliggande utomjordisk civilisation", skriver forskarna i artikeln som tidigare har publicerats i Astrophysical Journal Letters.

Spännande men komplext, tycker Claes Svahn om teorin att Oumuamua skulle kunna vara en slags farkost.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons