Annons

Önskesommar för kartläggningen av Sverige

Det har varit en riktig drömsommar för Lantmäteriets flygfotografer. Ett vanligt sommarhalvår hinner de täcka in en tredjedel av Sverige - i år kunde de beta av halva landet, tack vare de många dagarna med strålande sol från en klarblå himmel. - Jag brukar säga att vi följer solen.(TT)
Publicerad 10 november 2018
””

Sverige är i konstant förändring - vägar byggs, nya stadsdelar växer fram och åkermark växer igen. Det är Rolf Kulla och hans kollegor som tar fram underlagen för nya kartor.

Vädret styr

””
Annons

Varje arbetsdag under de sex vår- och sommarmånader som fotograferingen pågår inleds med noggrann koll på väderprognosen och webbkamerabilder från olika delar av landet.

Tack vare de optimala förutsättningarna i somras kunde större områden hinnas med per arbetspass. Rolf Kulla kan inte minnas någon sommar tidigare som arbetet har gått så smidigt.

Utöver alla de planerade uppdragen hann flygfotograferna därför också med en specialinsats i de områden som drabbades allra värst av skogsbränder. De användes dels för att få exakt uppfattning om brändernas utbredning och dels för att kunna göra beräkningar på skadornas omfattning.

"Som en gräsklippare"

På ett område av Gotlands storlek tas ungefär 1 500 bilder av en 150 kilo tung kamera. Bilderna tas automatiskt på gps-positioner som ställts in i förväg.

””

De tätbebyggda områdena i södra Sverige dokumenteras på det här viset vartannat år, medan det går fler år mellan fotograferingarna längre norrut. Fjällvärlden dokumenteras ungefär var åttonde eller tionde år.

Frihetskänslan är det bästa med jobbet, tycker Rolf Kulla, som efter 15 år i yrket skaffat sig örnkoll på Sverige.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons