Annons

S och MP öppnar för Lööf

Allt pekar på att Moderatledaren Ulf Kristersson blir nedröstad i nästa veckas statsministeromröstning. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet öppnar nu för att Centerledaren Annie Lööf då ska få sondera för en ny regering. På onsdag klockan nio röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister.(TT)
Publicerad 7 november 2018

På onsdag klockan nio röstar riksdagen om Ulf Kristersson som statsminister. Det står klart efter talman Andreas Norléns möte med riksdagspartiernas gruppledare.

Senast på måndag måste Kristersson ha talat om för talmannen vilka partier som ska ingå i den regering som han vill bli statsminister för. Än så länge är det bara Kristdemokraterna som har tackat ja.

Annons

Centern och Liberalerna vill inte sitta i en regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna. De står också fast vid att de - av samma skäl - tänker rösta nej till Kristersson som statsminister.

””

Ett annat skäl till att C och L tänker rösta nej till Kristersson är att de anser att man inte undersökt ett samarbete mellan Miljöpartiet och Alliansen tillräckligt.

Det är inte heller säkert att Kristersson får Sverigedemokraternas röster. SD:s verkställande utskott har flera möten denna vecka där man bland annat diskuterar vad som ska krävas för att rösta ja till Moderatledaren som statsminister.

””

S öppnar

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman tycker att det ser mörkt ut för Kristersson. Han öppnar för att Annie Lööf skulle kunna bli nästa person att få talmannens sonderingsuppdrag.

””
””

Lööf har varit villig att ta på sig sonderingsuppdraget, men häromdagen framkom att M och KD satt stopp för att hon skulle få sondera å Alliansens vägnar.

””

Miljöpartiet skulle gärna se att Lööf får nästa sonderingsuppdrag, om det blir aktuellt.

””

Vill ha mittenregering

MP säger dock nej till att moderatledaren Kristersson blir statsminister. Det var bland annat därför som M och KD stoppade Lööf som sonderingsperson å Alliansens vägnar. Dessutom har moderatledaren pekat på att en Alliansregering med stöd av MP inte räcker för en majoritet i riksdagen.

Liberalernas Jan Björklund tycker inte att MP-spåret är lönlöst.

””
Annons

Han hoppas att Moderaterna ändrar sig efter onsdagens statsministeromröstning.

””

Skulle Kristersson väljas av riksdagen, det vill säga få färre än 175 nejröster emot sig, ska han redan dagen efter lägga fram sin regeringsförklaring och presentera en lista över vilka ministrar som ska ingå i hans regering.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons