Ökänd bedragare döms för våldtäkt

En ökänd sol-och-vårare får sitt senaste straff skärpt av hovrätten. Han döms nu även för att ha våldtagit en äldre kvinna på ett sjukhem där han uppgett att han var läkare, skriver flera lokala medier.(TT)
Publicerad 4 november 2017

Den nu 70-årige mannen dömdes i augusti av Uppsala tingsrätt till fängelse i fyra år och fyra månader för en mängd bedrägerier och stölder runt om Sverige. Han har gång på gång lurat äldre på pengar.

Åklagaren överklagade, och Svea hovrätt dömde i veckan bedragaren till fem och ett halvt års fängelse för brott mot 29 personer, skriver bland andra Norrtelje Tidning, Upsala Nya Tidning och Mitt i Stockholm. Merparten av de drabbade är äldre kvinnor.

Fälls för våldtäkt

De aktuella brotten begicks mellan oktober 2016 och februari 2017. Vid ett tillfälle utgav sig 70-åringen för att vara läkare och tog sig in till en äldre kvinna på ett sjukhem. Han låtsades utföra en medicinsk undersökning och utförde en sexuell handling på kvinnan mot hennes vilja.

Tingsrätten friade mannen från våldtäkt, men hovrätten fäller och dömer honom att betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mannens typiska svindleri innebar att han kontaktade äldre kvinnor vid en livsmedelsbutik och påstod sig komma från Ica, Coop eller en bank och att han måste hjälpa kunderna att rätta till en felaktig betalning. Han lyckades ofta lura sig in i folks bostäder och kom då över plånböcker, kontanter, bankkort och koder.

Flera domar

37 offer ingick i utredningen. De flesta är kvinnor mellan 60 och 90 år från Råneå i norr till Laholm i söder. Mannen greps i Uppsala i februari efter att polisen gått ut med en bild på honom.

70-åringen, som flera gånger tidigare dömts till långa fängelsestraff för liknande brott, ska även betala 62 300 kronor i skadestånd till tre olika banker samt totalt 200 000 kronor i skadestånd till 28 personer som utsatts för hans brott, skriver Mitt i.

TT