Annons

ÖB: Det var ingen ubåt

Försvarsmakten är säker på att det inte var en främmande ubåt som sågs utanför Lidingö den 28 juni. - Det finns ingen oro kopplat till den här händelsen, säger ÖB Micael Bydén. Han har nu informerat riksdagens försvarsutskott om Försvarsmaktens analys av observationerna.(TT)
Publicerad 6 november 2018

Han har nu informerat riksdagens försvarsutskott om Försvarsmaktens analys av observationerna.

””

ÖB uppger också att det inte heller var någon aktivitet som det svenska försvaret ägnade sig åt.

””
Annons

Vill inte avslöja

Men vad det var som observerades vill Bydén inte gå in på.

””

Det var i slutet av juni som barn och ungdomar på ett seglarläger vid Bosön på Lidingö i Stockholms skärgård såg något konstigt. Kraftiga luftbubblor i vattnet följdes av ett stort svart föremål vid ytan, enligt Dagens Nyheter. Tre av instruktörerna såg senare på nära håll från en brygga vad de uppfattade som en ubåt.

För snart ett par veckor sedan publicerade Dagens Nyheter bilder av observationen. ÖB är tacksam för att ungdomarna rapporterade händelsen till Försvarsmakten och tog bilder, även om det enligt Försvarsmakten inte rörde sig om någon oroväckande aktivitet.

Om så hade varit fallet så hade det märkts att Försvarsmakten var bekymrad, enligt ÖB.

””

Är nöjda

Micael Bydén tillägger också att regeringen och riksdagen skulle ha informerats betydligt tidigare om Försvarsmakten hade bedömt händelsen som allvarlig.

Försvarsutskottets ordförande Niklas Karlsson (S) var nöjd med ÖB:s redovisning.

””

Politikerna i försvarsutskottet får av sekretesskäl inte uppge vad Försvarsmakten tror att observationen var eller ens om de fick veta vad Försvarsmakten bedömer att det var.

Moderaternas Beatrice Ask ser i det här fallet inget att oroa sig för.

Annons

Även Liberalernas Allan Widman tror på Försvarsmaktens bedömning. Däremot tycker han att Försvarsmakten borde ha varit snabbare att ge tydliga besked för att undvika spekulationer när DN publicerade bilderna och vittnesmålen för snart två veckor sedan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons