Annons

Nya ursprungsregler i köttdisken

EU har nyligen infört nya regler för ursprungsmärkning på kött från gris, får, get och fågel. Men varifrån lammköttet i korven eller kycklingen i färdigmaten kommer, det får vi ändå inte veta. Alla köttprodukter från de fyra djurslagen ska vara märkta med vilket land djuret är uppfött och slaktat i.(TT)
Publicerad 5 april 2015

Alla köttprodukter från de fyra djurslagen ska vara märkta med vilket land djuret är uppfött och slaktat i. Såväl producenter som konsumenter välkomnar de nya reglerna. Men samtidigt anser många att de är långt ifrån tillräckliga eftersom reglerna av praktiska skäl undantar tillredda köttvaror och blandprodukter.

Sverige har också hela tiden protesterat mot att ursprungsmärkningen inte heller omfattar det verkliga ursprungslandet - var djuret är fött - på samma sätt som redan gäller för ursprungsmärkningen av nötkött.

Annons

Transport av smågris

Förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) har varnat för att denna brist kan medföra fler och längre transporter av smågrisar över hela Europa och missgynna bland andra svenska smågrisbönder.

Även EU-parlamentet har protesterat mot begränsningarna. Så sent som i februari i år uppmanade parlamentarikerna EU-kommissionen att komma med ett förslag på hur ursprungsmärkning av allt kött, även bearbetat, ska kunna införas.

Branschorganisationen Svensk Fågel hör till dem som reagerat mot att reglerna inte omfattar bearbetade livsmedel.

Frysta kycklingfiléer

Livsmedelsverket har visserligen slagit fast att en av de populärare produkterna, djupfrysta kycklingfiléer, ska ursprungsmärkas trots att det i regel tillförts saltlake.

Men utöver filéer och andra kycklingdelar importeras varje år närmare 35 000 ton färdigberedda kycklingprodukter till Sverige.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons