Nya regler för vedspisar upprör många

I sommar skärper Boverket regelverket för vedspisar för att möta EU:s framtida miljökrav. Men det nya regelverket upprör både i riksdagen och ute i stugorna. Nu backar regeringen från Boverkets förslag om skrotningspremie.(TT)
Publicerad 1 februari 2018

Enkelt uttryckt handlar det om att äldre fastbränslepannor och kaminer, däribland vedspisar, om ett halvår inte längre får nyinstalleras i nya hus eftersom de inte möter de krav om förbränning och utsläppshalter som träder i kraft den 1 juli 2018.

””

Backar om skrotningspremie

För att förhindra att äldre spisar säljs vidare på en andrahandsmarknad föreslog Boverket en skrotningspremie, till en total kostnad av fem miljarder kronor. Men enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP) är det inte aktuellt.

””

Och det är just vad vedspisdebatten till stor del har handlat om. Försvarsberedningen slog i december fast att varje individ behöver kunna överleva utan myndighetshjälp i en vecka. För de som vintertid i händelse av kris saknar alternativ till elberoende rumsuppvärmning kan veckan bli lång och i värsta fall dödlig.

Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) är en av dem som anser att regelverket skaver mot direktiven i försvarsberedningen.

””
””

Kräver tydligare regler

Facebook-gruppen Vedspisupproret samlade på onsdagen över 17 000 medlemmar. I gruppen vänder man sig bland annat mot hur Boverket formulerat reglerna för återinstallation av äldre spisar - något som fortfarande kommer att vara tillåtet i äldre hus av kulturhistoriska skäl.

””
””

TT