Nya insulinpumpar kan lanseras 2016

Insulinpumpar har funnits sedan 80-talet och används av närmare en fjärdedel av alla diabetespatienter i Sverige. Men pumparna kräver en del handgrepp. Nu testas en ny pump, som sköter allt med hjälp av trådlös teknik.(TT)
Publicerad 5 april 2015

Andreas Bergström i Malmö fick diabetes i tonåren, och häromåret konstaterades att hans nu treårige son Elliot också lider av sjukdomen. De är två av cirka 50 000 svenskar som har typ 1-diabetes och flera gånger varje dag måste mäta sitt blodsocker för att kunna ge rätt insulinmängd.

””

Skickar insulinsignal

Pumpen, som är cirka 10 gånger 15 centimeter stor, har en slang som sätts under huden, oftast på magen. En separat mätstation hör till och även den sätts med en nål under huden. Mätstationen står i ständig kontakt med en dator, oftast en mobiltelefon eller surfplatta med mjukvara som avläser nivåerna och sedan skickar en signal att ge rätt mängd insulin.

””

Pumpen, mätstationen och mjukvaran har redan fått de tillstånd som krävs och nu återstår studierna på patienter, bland annat i Sverige. Detta hoppas Anders Frid är klart under 2016.

Hög kostnad

Ett frågetecken är dock kostnaden.

””

Med de nya pumparna tillkommer en kostnad för mjukvaran och den är fortfarande oklar.

Närmare 25 procent av alla diabetespatienter med typ 1 har någon form av insulinpump i dag. Med den nya, enklare modellen skulle fler kunna använda pump, anser Anders Frid.

"Verkligen tufft"

Den nya insulinpumpen skulle göra livet betydligt lättare för alla diabetiker, och inte minst för föräldrar till barn med diabetes typ 1, tror Andreas Bergström. Tidigare skötte föräldrarna mätning av blodsocker och tillförsel av insulin med hjälp av så kallad insulinpenna med kanyl, men sedan några veckor tillbaka har den treårige sonen fått sin första insulinpump. 

Med både insulinpenna och pump krävs ständig uppmärksamhet på hur sonen mår och reagerar. Eftersom Elliot har Downs syndrom och ännu inte pratar, kan han inte uppmärksamma föräldrarna på hur han mår.

””

Andreas Bergström är övertygad om att den nya tekniken inte bara radikalt kan höja livskvaliteten för diabetiker utan också bli en ren vinst, ekonomiskt, för samhället.

””

TT