Åklagaren: Möller manipulativ och extravagant

Åklagaren fokuserade på förhållandet mellan Johanna Möller och hennes make när förhandlingarna om de uppmärksammade "sommarstugemorden" inleddes i hovrätten. Men många frågor kvarstår kring makens död - och försvaret pekar på avsaknaden av teknisk bevisning.(TT)
Publicerad 7 november 2017

Johanna Möller leddes in handfängsel i Svea hovrätt flankerad av personal från Kriminalvården.

Under hovrättsförhandlingens första dag såg hon oftast oberörd ut och reagerade inte mer än att hon vid några tillfällen skakade lätt på huvudet åt åklagarens framställning. Men när hennes samtal till SOS, som hon gjorde för att anmäla sin man försvunnen, spelades upp såg hon tyngd ut.

För lite drygt två år sedan hittades Johanna Möllers man avliden i en sjö nedanför familjens sommarstuga utanför Arboga. Ett år senare överfölls hennes föräldrar med kniv i samma sommarstuga. Pappan dödades och mamman skadades svårt.

Pojkvän dömdes också

I augusti dömde Västerås tingsrätt Johanna Möller som skyldig till mord och mordförsök på föräldrarna, anstiftan till mord på maken samt stämpling till mord i några fall till livstids fängelse. Hennes tidigare pojkvän dömdes som skyldig till mordet på pappan och mordförsöket på mamman.

Åklagaren Jessica Wennas utläggning stod i fokus under rättegångens första dag. Förhållandet mellan Möllers och hennes make beskrivs som "turbulent". Paret gifte sig i december 2014, enligt åklagaren för att Möller senare skulle få ut hans livförsäkring.

””

Wenna anser att Johanna Möllers haft ett dåligt ekonomiskt sinne.

””

Möller tecknade livförsäkringar i miljonklassen i sin makes namn och pengar hålls fram som hennes främsta motiv.

"Ny bedömning"

Det kvarstår många frågor kring makens död. Till exempel är det inte klargjort vem eller vilka som mördade honom, hur det gick till eller ens var mordet skedde.

Möllers advokat Amanda Hikes säger till TT att ingenting är nytt i hovrätten jämfört med i tingsrätten.

””

Försvaret kommer att fokusera på det som tingsrätten enligt Hikes har missförstått, bland annat felaktigheter kring ekonomin. Experter har lyft fram att åtalet som rör mordet på maken är den svagaste.

””

Även Mohammad Rajabi, hennes före detta pojkvän som döms till fjorton års fängelse, har överklagat. Han har erkänt gärningarna men menar att Johanna Möller varit hjärnan bakom allt.

TT