Naiva klimatmål sågas av experter

Plantering av träd som ska binda koldioxid och koldioxid som ska sugas upp ur atmosfären och lagras. Det är två av de lösningar som ska göra att klimatmålen i Parisavtalet nås. Men nu varnar internationella experter för en övertro på tekniska lösningar, skriver Dagens Nyheter.(TT)
Publicerad 1 februari 2018

Plantering av träd som ska binda koldioxid och koldioxid som ska sugas upp ur atmosfären och lagras. Det är två av de lösningar som ska göra att klimatmålen i Parisavtalet nås. Men nu varnar internationella experter för en övertro på tekniska lösningar, skriver Dagens Nyheter.

Ingen av metoderna har möjlighet att ta bort koldioxid i den storskaliga omfattning som finns i bland annat FN:s klimatpanels IPCC:s scenarier, skriver de europeiska vetenskapsakademiernas samarbetsorganisation (EASAC) i en unik rapport. Beslutsfattare uppmanas därför att skärpa arbetet med att minska utsläppen för kommande generationers skull.

"Att lita på sådana tekniker för att kompensera för att ha misslyckats att minska utsläppen i den omfattning som krävs kan få allvarliga konsekvenser för kommande generationer", står det i rapporten.

Vissa av de tekniska lösningarna används i dag, andra är i produktion eller i olika försöksstadier, och vissa är fortfarande mest teorier.

TT