Misstänkt flyktingspion häktad

En man i 45-årsåldern som misstänks för flyktingspionage har häktats på sannolika skäl misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot person. Den häktade mannen är medborgare i Sverige och i ett annat land. Vilket vill åklagare Hans-Jörgen Hanström inte uppge.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Den häktade mannen är medborgare i Sverige och i ett annat land. Vilket vill åklagare Hans-Jörgen Hanström inte uppge.

””
””

Åklagaren förtegen

Hanström vill inte säga hur många som har utsatts för spionage eller om de är svenska medborgare.

Han vill heller inte säga om det finns fler misstänkta i ärendet. Han säger dock att utredningen nu kommer att fortsätta med analyser av material, men även aktiva utredningsåtgärder. Fler personer kommer att höras.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar med hänvisning till utrikessekretess och förundersökningssekretess. Den misstänkte mannen motsatte sig häktningen.

””

Förra året

Den misstänkte flyktingspionen greps vid lunchtid i onsdags efter att ha varit anhållen i sin frånvaro.

Spioneriet ska ha pågått mellan den 10 april och den 30 september förra året, enligt handlingar från Stockholms tingsrätt. Säpo vill i nuläget inte svara på om personen har några diplomatiska kopplingar.

””

Det misstänkta brottet utreds som grov olovlig underrättelseverksamhet mot person. Säkerhetspolisen sköter förundersökningen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

TT