Miljonpris till banbrytande polisforskare

Professor Herman Goldstein vid University of Wisconsin Law School står som vinnare av 2018 års upplaga av Stockholmspriset i kriminologi. Amerikanen räknas som världens mest inflytelserika forskare inom modernt polisarbete och har en lång karriär av banbrytande arbete inom området bakom sig.(TT)
Publicerad 7 november 2017

Professor Herman Goldstein vid University of Wisconsin Law School står som vinnare av 2018 års upplaga av Stockholmspriset i kriminologi.

Amerikanen räknas som världens mest inflytelserika forskare inom modernt polisarbete och har en lång karriär av banbrytande arbete inom området bakom sig. Goldstein har inspirerat till en rad ändringar i polisens arbetssätt som lett till ökad effektivitet.

Bland annat har han fått polisen att skifta fokus från traditionella rutinuppgifter till att arbeta mer med konkreta problem för att nå sina uppsatta mål. Hans forskning har även i stor utsträckning fått polisen att sluta se på fall som isolerade händelser för att istället koppla ihop fallen med varandra i jakt på mönster i brottsligheten.

Prissumman på en miljon kronor kommer delas ut vid en ceremoni i Stockholms stadshus i juni nästa år, skriver Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

TT