Annons

Märkning ska göra det lättare att tanka rätt

En ny EU-märkning ska göra det enklare för bilägare att välja rätt drivmedel när de tankar. Varje år skadar tusentals svenskar sina fordon genom att tanka fel. - Upptäcker du att du har tankat i fel bränsle, starta absolut inte motorn, säger Stefan Brala på Trygg-Hansa.(TT)
Publicerad 7 oktober 2018

Senast den 12 oktober ska alla bensinmackar ha en ny gemensam EU-märkning på sina pumpar och sina pumphandtag om vilket drivmedel som är i. Dessutom ska nytillverkade fordon som sätts i trafik från och med den dagen ha en märkning i anslutning till tanklocket om vilket bränsle som behövs.

””
””

Förändringen gäller bara nytillverkade bilar. Stefan Brala tipsar om att det finns feltankningsskydd att köpa till äldre bilar.

Annons

Inte ändra något

Ulf Svahn, vd vid Svenska petroleum- och biodrivmedelsinstitutet, säger att den nya märkningen inte kommer att ändra något för det stora flertalet svenskar som brukar tanka på samma ställe.

””
””

Tusentals feltankningar

Att tanka sitt fordon med fel drivmedel, till exempel att tanka en dieselbil med bensin, är inte ovanligt. Bara Trygg-Hansa får varje år omkring ett tusental skadeanmälningar på grund av feltankningar.

I bästa fall behöver bara tanken rengöras. Men den som inte märker att man har tankat med fel drivmedel och startar bilen kan behöva få motorn bytt.

Den som upptäckter att det är fel bränsle som använts ska inte starta motorn.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons