Annons

Madeleine och Chris har sagt ja till varandra

Till tonerna av Gotländsk brudmarsch ledde kung Carl Gustaf ledde fram prinsessan Madeleine till altaret i Slottskyrkan, där Christopher O'Neill väntade, märkbart rörd med tårar i ögonen. "Ja", svarade sedan Madeleine, medan Christopher sade "I will".
Nyheter • Publicerad 8 juni 2013
Ännu doftar kärlek - en klassiker på svenska bröllop, men inte alla får höra den live av Marie Fredriksson.
Ännu doftar kärlek - en klassiker på svenska bröllop, men inte alla får höra den live av Marie Fredriksson.Foto: Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
20130608 Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Slottskyrkan för vigseln på lördagseftermiddagen.
20130608 Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Slottskyrkan för vigseln på lördagseftermiddagen.Foto: Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
2013-06-08 Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill utbyter en kindpuss vid altaret under bröllopet i Slottskyrkan i Stockholm på lördagseftermiddagen.
2013-06-08 Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill utbyter en kindpuss vid altaret under bröllopet i Slottskyrkan i Stockholm på lördagseftermiddagen.Foto: Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Foto: 
Prinsessan Madeleine ovh Christopher O'Neill vid altaret för giftermål i Slottskyrkan på lördagseftermiddagen.
Prinsessan Madeleine ovh Christopher O'Neill vid altaret för giftermål i Slottskyrkan på lördagseftermiddagen.Foto: Foto: Jessica Gow / SCANPIX
Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill växlar ringar vid altaret i Slottskyrkan under vigseln på lördagseftermiddagen.
Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill växlar ringar vid altaret i Slottskyrkan under vigseln på lördagseftermiddagen.Foto: Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Brudparet gav varandra sina löften på engelska respektive svenska. Därefter kysste Chris Madeleine på kinden innan prästen förklarade dem man och hustru.

Prinsessan Madeleine fördes fram till altaret av kungen till tonerna av Gotländsk brudmarsch, som bland annat framfördes av musikklasser från Adolf Fredrik. Brudgummen Chris såg märkbart rörd ut med tårar i ögonen.

Annons

- Herre, gör mig till ett redskap för din frid. Där hat finns, låt mig föra dit kärlek. Där ondska finns, låt mig få komma med förlåtelse. Där oenighet finns, låt mig komma med enighet. Där tvivel finns, låt mig få komma med tro, reciterade kronprinsessan Victoria Franciskus bön.

Hela kyrkan sken tidigare upp när lilla prinsessan Estelle strax innan dess kom in i kyrkan med sin mamma Victoria och sin pappa prins Daniel, rapporterar TT:s reporter. Prinsessan Estelle själv var knäpptyst på en egen liten stol, trots alla människor.

Till tonerna av Brudmarsch från Delsbo tågade paret efter vigseln ut ur kyrkan, glada och leende. Utanför kyrkan sköts salut, samtidigt som människor hurrade och viftade med svenska flaggor.

Brudens vita klänning är skapad av Valentino Garavani. Den är gjord i plisserad sidenorganza med applikationer av elfenbensfärgad Chantillyspets. Den övre delen av livet på brudklänningen är i spets med en djup ryggringning. Midjan är betonad och från midjan öppnar sig vertikala små veck över den vida kjolen som avslutas med det fyra meter långa släpet, meddelar hovet.

- En fantastiskt härlig dag. Mina lyckönskningar till brudparet, sade Centerledaren Annie Lööf till TT:s utsända reporter när hon gick in i Slottskyrkan tidigare på dagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppades på en folkfest i samband med bröllopet.

- Det är alltid bra med uppmärksamhet för Sverige.

Men några råd till brudparet tyckte statsministern inte att han borde ge.

På Yttre borggården på Slottsbacken samlades hundratals människor redan under morgonen, många med kameror, ryggsäckar och picknickfiltar. En av de väntande var Julia Hülsmann från Tyskland, som var på plats redan klockan sju i morse, iklädd en svensk folkdräkt som hon sytt själv.

- Jag älskar Sverige så jag vill sy en dräkt. Jag har ägnat 100 timmar åt att brodera och den blev klar i måndags. Det här är en underbar, fantastisk dag.

Annons

Intresset för bröllopet är stort och många vill få chansen att se brudparet.

- Det är gott om folk och en god stämning, sade Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen, till TT vid tvåtiden.

En stor polisinsats bevakar bröllopet.

- Jag säger inte hur många poliser det är, men det är i samma storleksordning som vid ett fotbollsderby.

Förutom nyfikna ur allmänheten bevakar över 300 fotografer bevaka bröllopet och kortegen. Intresset för bröllopet är stort och många turister från olika länder har kommit till Stockholm. Hovets informationschef Bertil Ternert säger till TT:s reporter på plats att det kommer att bli trångt.

- Ja på vissa platser. Några kommer säker att bli missnöjda, säger han.

Samtidigt har människor samlats även ute vid Drottningholms slott, dit brudparet och gästerna kommer efter en båttur från Riddarholmen.

Familjen Jadhar från Indien är på rundtur i Sverige. Nu sitter de på gräset vid Drottningholm och väntar med stor spänning på brudparet, flera timmar innan de ska komma.

- Det spelar ingen roll - det är ett kungligt bröllop! Vi har inga kungligheter, och det här är spännande, säger Vidya Jadhar.

Brudens klädsel

Brudklänningen är gjord i plisserad sidenorganza med applikationer av elfenbensfärgad Chantillyspets. Den övre delen av livet är i spets med en djup ryggringning. Midjan är betonad och kjolen vid. Släpet är fyra meter långt. Designer är Valentino Garavani.

Slöjan är också i sidenorganza och kantas av tyll och spets.

Prinsessan Madeleine bar ett privat diadem, prytt med kvistar av apelsinblommor. I den runda brudbuketten fanns olika vita rosor, som austinros och schneewittchen samt liljekonvaljer och myrten från Sofiero slott.

Källa: Hovet (TT)

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons