Löfven: Dubbelt svek mot kvinnor

Att polisen inte berättade om de sexuella övergrepp som unga kvinnor utsattes för under festivalen We are Sthlm i somras kritiseras från många håll. Statsministern kallar det ett dubbelt svek mot unga kvinnor och förutsätter nu att polisen går till botten med vad som hänt.(TT)
Publicerad 11 januari 2016
””
””

Statsministern säger, med anledning av en polismans uppgift att polisen av politiska skäl skulle valt att ligga lågt om det hela, att det inte får gå till så.

””

Dagens Nyheter har tagit del av polisens interna promemorior där det bland annat talas om "yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet". Enligt tidningens källor var gärningsmännen ofta unga utländska män som kommit till landet utan föräldrar. Men uppgifterna har inte kommit till allmänhetens kännedom. Poliser som DN pratat med uppger att de undviker att rapportera om händelser som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund.

Inte mörkat

Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander säger till TT att han tycker att Stockholmspolisen gjort fel och misslyckats i kommunikationen när man inte berättat om problemet med de sexuella övergreppen.

””

Varg Gyllander tycker att polisen borde ha talat om att det hände och berättat om polisinsatsen och problematiken.

””

Han vänder sig mot påståenden om att polisen medvetet skulle ha mörkat händelserna.

””

Ska utreda

Rikspolischef Dan Eliasson är kritisk till Stockholmspolisens agerande och säger att fallet ska utredas.

””

Inrikesminister Anders Ygeman (S) välkomnar att rikspolischefen tänker utreda händelserna.

””

Han har inte tidigare märkt av att polis eller andra myndigheter avstått från att rapportera om den här typen av händelser som eventuellt kan vara politiskt obekväma.

””

Förminskar övergrepp

Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends, säger att det är "jätteallvarligt" om uppgifterna om att polisen underlåtit att berätta om övergreppen stämmer.

””

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har reagerat "väldigt starkt" på rapporterna om sexuella övergrepp på unga flickor vid ungdomsfestivaler i Stockholm.

””
””

"Måste stävjas snabbt"

Partikollegan och förre justitieministern Beatrice Ask (M) tycker att det är bra att Rikspolischefen säger att man nu ska gå igenom vad som har hänt. Men det bör ske av någon vid sidan av polisorganisationen.

””

Men det finns en viktig fråga, anser Beatrice Ask.

””
””

TT