Ledamot hyr makes bostad - får full ersättning

Den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl hyr sin makes bostadsrätt för 13 000 kronor i månaden - och tar ut full ersättning av riksdagen för hyran, rapporterar Aftonbladet.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) är ledamot i socialförsäkringsutskottet och har varit ordinarie riksdagsledamot sedan 2010. Ledamöter som har över fem mil från bostaden till riksdagen har rätt till en övernattningslägenhet. Antingen får ledamöterna en lägenhet i riksdagsförvaltningens bostadsbestånd eller så får de en ersättning på maximalt 8 600 kronor i månaden för att kunna hyra en egen lägenhet.

Maximal ersättning

Sedan 2013 har Emma Carlsson Löfdahl, som främst bor i Östergötland, hyrt sin makes bostadsrättstvåa i Stockholm för 13 000 kronor i månaden. Sedan 2017 tar hon ut den maximala bostadsersättningen på 8 600 kronor i månaden för övernattningslägenhetens hyra.

Ledamöter ersätts inte för ränta, amortering eller annan kapitalkostnad för en bostadsrätt. Om Carlsson Löfdahl själv köpt övernattningslägenheten hade hon därför inte kunnat ta ut lika mycket ersättning som hon gör i dag. Det är tack vare att hon hyr av sin make som hon kan ta ut den maximala bostadsersättningen varje månad.

Förnyad granskning

Enligt Emma Carlsson Löfdahl har både riksdagen och bostadsrättsföreningen godkänt upplägget. Men nu har hennes parti bett riksdagsförvaltningen att göra en ny granskning av den ersättning som Carlsson Löfdahl får varje månad för sin hyra.

"Riksdagen har redan granskat och godkänt Emma Carlsson Löfdahls lösning på sitt boende. Men för att det inte ska råda några som helst oklarheter har Liberalerna i dag bett riksdagsförvaltningen att genomföra en förnyad granskning av de underlag som Emma Carlsson Löfdahl tidigare lämnat in för utbetalning av ersättning för boendekostnad", skriver Johanna Elgenius, kanslichef för Liberalernas riksdagskansli, i ett meddelande till TT.

TT