Annons

Kulturutskottet tillstyrker ny tv-skatt

Riksdagens kulturutskott tillstyrker regeringens förslag att ersätta nuvarande radio- och tv-avgift med en ny avgift, public service-avgiften. Det blir i realiteten en skatt som ska tas ut av alla över 18 år, som har en beskattningsbar inkomst.(TT)
Publicerad 8 november 2018

Riksdagens kulturutskott tillstyrker regeringens förslag att ersätta nuvarande radio- och tv-avgift med en ny avgift, public service-avgiften. Det blir i realiteten en skatt som ska tas ut av alla över 18 år, som har en beskattningsbar inkomst.

Skatten blir 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. För 2019 blir avgiften maximalt drygt 1 300 kronor per person och år. Personer med lägre inkomst får en reducerad avgift.

Annons

Kulturutskottet gör en ändring i regeringens förslag och det gäller sändningstillståndens längd. Regeringen hade föreslagit att den första tillståndsperioden skulle vara tio år och därefter åtta år. Utskottet vill att den första perioden ska vara sex år i stället med start från 2020, något S, V och MP reserverar sig mot.

Den nya avgiften tas ut från 1 januari 2019.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons